Baterie słoneczne

Tanie barwniki ze sklepu ulepszą ogniwa słoneczne

1 września 2010, 16:58

Obecny trend w technologii baterii słonecznych to głównie jak największe obniżanie kosztu produkcji. Najnowszy pomysł indyjskich uczonych to tania technologia zwiększenia efektywności cynkowych ogniw słonecznych z wykorzystaniem powszechnie dostępnych barwników.



Amazon Go - spożywczak bez kas

6 grudnia 2016, 06:13

W Seattle na rogu Seventh Avenue i Blanchard Street otwarto właśnie sklep spożywczy, do którego klienci wchodzą, biorą towar z półki i wychodzą. W Amazon Go nie trzeba ustawiać się w kolejce do kasy


Film biopolimerowy z olejkiem kurkumowym sposobem na wydłużenie okresu ważności

24 stycznia 2020, 16:51

Badacze z Malezji stworzyli film biopolimerowy z olejkiem kurkumowym, który hamuje wzrost atakującego często żywność kropidlaka czarnego (Aspergillus niger) i bez problemu rozkłada się w glebie. Za pomocą filmu można by w przyjazny środowisku sposób wydłużyć okres ważności produktów spożywczych.


Zdrowsza kiełbasa z łubinu

4 stycznia 2011, 09:47

W krajach rozwijających się spożycie mięsa stale rośnie. Eksperci z Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) szacują, że do roku 2050 globalna produkcja mięsa jeszcze się podwoi. Naukowcy uważają jednak, że ze względów ekonomicznych i zdrowotnych składniki roślinne powinny zastąpić surowe materiały zwierzęce. I tak np. nasiona łubinu można by wykorzystać do uzyskania niskotłuszczowych kiełbasek.


Klucz do obniżenia ciśnienia - wyższe spożycie potasu

6 kwietnia 2017, 16:13

Spożywanie produktów bogatych w potas (K), takich jak bataty, awokado, szpinak czy banany, może być kluczem do obniżenia ciśnienia - twierdzi dr Alicia McDonough, neurobiolog z Uniwersytetu Południowej Kalifornii.


O nadwadze decyduje nie to, ile jemy, ale to, co jemy

15 września 2021, 09:19

Autorzy artykułu opublikowanego w Americal Journal of Clinical Nutrition podważają powszechnie panujące przekonanie, że to nadmierna ilość spożywanego jedzenia prowadzi do otyłości. Ich zdaniem model bilansu energetycznego, zgodnie z którym nadwaga i otyłość pojawiają się, gdy pobieramy więcej energii niż wydatkujemy, zawiera liczne błędy. Proponują stosowanie modelu węglowodanowo-insulinowego, zgodnie z którym nadwagę i otyłość powoduje to, co jemy, a nie ile jemy.


E. coli

Naturalny konserwant chroni przed E. coli i pałeczkami salmonelli

5 sierpnia 2011, 09:50

Specjaliści z University of Minnesota (U of M) odkryli i opatentowali naturalny lantybiotyk – antybiotyk peptydowy wytwarzany przez nieszkodliwe bakterie – który może być dodawany do produktów spożywczych i zabijać szkodliwe bakterie, np. z rodzaju Listeria, a także pałeczki salmonelli i okrężnicy (Escherichia coli).


Ekopasja - nowoczesna ekologia

17 czerwca 2010, 19:30

„Mój świat na nowo" to przewodnie hasło portalu www.ekopasja.pl. Pomimo tego, co sugeruje nazwa „ekopasja", projekt wykracza daleko poza popularnie rozumianą problematykę ekologiczną obejmując pięć obszarów tematycznych:


Cegły z niedopałkami przyjazne dla środowiska i kieszeni

24 maja 2016, 12:39

Dr Abbas Mohajerani z RMIT University wykazał, że cegły wypalane z dodatkiem 1% niedopałków papierosów mogą pomóc w obniżeniu kosztów produkcji i ochronie środowiska.


Dno morskie pokryte mikroplastikiem. Nowy rekord to niemal 2 miliony fragmentów na metr

3 maja 2020, 10:02

Międzynarodowy zespół naukowy informuje o znalezieniu największej w historii liczbie kawałków mikroplastiku zalegającej na dnie morskim. W cienkiej warstwie osadów na Morzu Tyrreńskim naliczono aż 1,9 miliona fragmentów mikroplastiku na metr kwadratowy.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy